V kurzu jsou elektrokola, která stojí desetitisíce. Vozí s sebou velký akumulátor, který je nutné nejprve dobít ze zásuvky a pak můžete vyrazit na trasu dlouhou jen několik desítek kilometrů. Poté musíte znovu hledat zásuvku a dobíjet ho elektřinou vyrobenou z neekologických zdrojů. INBROLLY jde opačnou cestou. Pro nadšence, kteří vyráží vlastní silou na dlouhou dobu do přírody, na expediční cesty, na bikepacking, bez nebo jen s minimálním kontaktem z civilizací. Zde si určitě elektrokolo nedobijete, ale navigace a mobil jsou dnes důležitou součástí výbavy. Posledním kontaktem s civilizací. A nabíjet tato zařízení není kde. A právě k tomuto účelu uvádíme první powerbanku na světě, kterou lze dobíjet z cyklistického dynama - DYNABANK.

Tato powerbanka již prošla mnoha testy ve skutečně tvrdých podmínkách včetně bikepackingových závodů jako 1000 miles adventure, Toulání Šumavou, 400 Ultra a dalších. Autor se sám těchto testů zúčastnil, což je zárukou, že powerbanka zvládne i takto náročné podmínky. Navíc elektronika je navržena pro co největší účinnost. Obsahuje usměrňovací můstek s MOSFET tranzistory (ne jen s diodami, jak je běžné) a DC/DC měnič pro dobíjení, takže účinnost přeměny energie z dynama do akumulátoru dosahuje až 90%. Powerbanka lze dobíjet i z klasické dobíječky pro mobilní telefony s podporou Fast Charge a dobíjecího proudu až 3 A.

Princip powerbanky je takový, že dobíjení vnitřního akumulátoru o kapacitě 10 000 mAh může probíhat dostupným příkonem podle cestovní rychlosti. U přímého dobíjení moderního mobilního telefonu je nutné jet určitou rychlostí, aby dobíjení začalo a naopak při větší rychlosti není využit plný potenciál dynama. Kolik se dobije, závisí ne na času, ale na ujeté vzdálenosti. A čím větší vzdálenost ujedete, tím více powerbanku dobijete.

Na závodech se tedy osvědčilo mít s sebou DYNABANK a k navigaci mobilní telefon. Mobilní navigace vydrží na jeden den jízdy. Vyzkoušeno s outdoorovým telefonem s kapacitou baterie 5000 mA a navigací OsmAnd, při automatickém zhasínání a rozsvícení displeje vydrží cca 20 hodin jízdy. Mezitím se dobíjí powerbanka. Večer zalezete do spacáku, připojíte mobilní telefon k powerbance a dobijete ho na další den jízdy. Po ukončení nabíjení se DYNABANK vypne, ráno je vše připraveno na další cestu. Osvědčilo se mít tyto powerbanky s sebou dvě, jednu jako zálohu a pokud je jedna plně dobitá, lze dobíjet tu druhou.

DYNABANK obsahuje funkci počítání dobité energie. Můžete si tak na konci cesty spočítat, kolik energie získáte dobíjením z dynama a kolik ze sítě. Na závodě 1000 miles adventure, který je dlouhý přibližně 1600 km, bylo získáno přibližně 35 Ah. To je celkem 7 plného dobití mobilního telefonu s kapacitou baterie 5000 mAh. Proto se nemuselo téměř řešit dobíjení ze zásuvky.

I tak ale k dobíjení ze zásuvky došlo, protože dobíjena byla z powerbanky i světla (model, který umožňuje dobití přes USB). Pak je výhodné dobíjet ze zásuvky raději powerbanku než světlo, protože je to rychlejší. Proto je výhodné mít s sebou powerbanky dvě.

Ano elektrokolo je vhodný dopravní prostředek pro přesuny po městě nebo okolí. Ale pro pravé dobrodruhy je to určitě kolo poháněné vlastní silou a nejlépe ve spojení s dynamem a powerbankou. To Vám dá tu největší míru svobody na kole jakou můžete mít.

Cookies

Pro lepší používání stránek a pro náš obchod používáme jen nezbytné cookies.