Vzali jsme srdce modulového počítače IPC-CPUF407 a umístili ho na desku formátu Rasberry PI. Vznikl tak asi nejsofistikovanější modul s procesorem STM32F407, který obsahuje komunikační rozhraní Fast Ethernet i Wi-Fi, dále slot na MicroSD kartu, dvě USB rozhraní, rozšiřující GPIO konektor s digitálními i analogovými vstupy a výstupy a sériový terminál s příkazovou řádkou s převodníkem na USB-C.

Srdcem je procesor ARM Cortex-M4 na 168 MHz s 1MB flash a 192 kB RAM. Ethernet PHY je připojeno přes RMII rozhraní a umožňuje rychlost 100 Mbit/s. Jedinečné je rovněž řešení připojení Wi-Fi transceiveru, které je realizováno přes rychlé SDIO rozhraní oproti jiným modulům, které vždy využívají pomalejší SPI modem s integrovaným TCP/IP stackem. Zde funguje přenos přímo posílaných paketů a TCP/IP stack je realizován stejně jako u Ethernetu pomocí LwIP. Ethernet i Wi-Fi se tak chovají z hlediska sítě jako identická rozhraní s možností vlastní realizace nadřazených funkcí a protokolů (TCP, UDP, NTP, HTTP, ...). Anténa pro Wi-Fi se připojuje externě pomocí SMA konektoru, takže zaručuje lepší příjem než integrovaná anténa na DPS.

Jelikož STM32F407 má jen jedno SDIO rozhraní, je toto rozhraní přepínáno mezi Wi-Fi modulem a SD kartou. Jde o jedinečné řešení, které pokud víme není použito na žádném jiném modulu. MicroSD karta tak může sloužit jako velkokapacitní médium pro ukládání dat ze senzorů apod.

Rovněž další výbava je nadstandardní. Modul obsahuje hned dvě USB 2.0 rozhraní, jedno v plné rychlosti 480 Mbit/s, kdy je USB realizováno pomocí tranceiveru s ULPI rozhraním. Je tak vhodné např. pro připojeních USB disků jako další úložiště. Druhý USB port pak využívá integrovaný USB PHY v procesoru a má pomalejší rychlost 12 Mbit/s. To je vhodné např. pro připojení senzorů a jiných periferií.

Modul lze vybavit zálohovací baterií pro RTC nebo uložení stavu modulu při výpadku napájení.

Napájení 5V je realizováno buď přes USB-C konektor, na kterém je i terminál příkazové řádky, nebo přes svorkovnici. Pak je možné oddělit napájení od připojení terminálu USB-C kabelem.

Výhodou modulu je jeho nízká spotřeba, v plném provozu je průměrně kolem 1W (200 mA) bez připojených periferií.

Rozšiřovací GPIO konektor má stejné zapojení jako na Rasberry PI, takže lze připojit i většinu rozšiřovacích HAT modulů. INBROLLY připravuje i vlastní rozšiřují moduly.

PI-CPUF407 bude v prodeji od září, cena ještě bude upřesněna.

Cookies

Pro lepší používání stránek a pro náš obchod používáme jen nezbytné cookies.